Już jutro raczyć się będziemy naleweczką z suszu. Podczas wyzwania na Hopmarcie poruszony został temat naleweczek, więc Wam tu też zanęcę lepszym smaczkiem zamiast kompotu z suszu.

Nalewka Bożonarodzeniowa
Składniki:
1/2litra spirytusu
1 szklanka przegotowanej wody
10dag fig suszonych
10dag daktyli
10dag suszonych śliwek
10dag suszonych moreli
10dag rodzynek
10dag suszonej żurawiny
10dag obranych orzechów włoskich
10dag imbiru ( świeży w plasterkach lub kandyzowany)
1 pomarańcza
cynamon, goździki, kardamon
25dag cukru (ja używam brązowego)

Sposób przyrządzenia:
Bakalie pokroić, usunąć pestki. Pomarańczę wyszorować i pokroić w plastry. Ułożyć wszystko warstwami w słoiku przesypując cukrem. Zalać alkoholem zmieszanym z wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-6 tygodni. Przefiltrować, rozlać do butelek. Bakalie mogą być użyte do wypieków( piernik kętrzyński + bakalie =pyszotka).

Życzę smacznego – niestety dla Was na przyszłe Święta
A tu piwniczne leżakowanie z zeszłego roku, ach niestety teraz stoją puste buteleczki…
Ato moja zeszłoroczna kolekcja