Dzisiaj będzie kulinarnie, ale i kolorystycznie. Jakiś czas temu podejrzałam na blogu laboratorium Flory przepis na roladę łososiowo-szpinakową i postanowiłam spróbować. Natrafiła się okazja, gdyż znajomy miał możliwość załatwienia pięknego i apetycznego łososia prosto z wędzarni. Nic nie stało na przeszkodzie aby wypróbować przepis. Efekt wizualny bardzo apetyczny, synuś zachwycony, ja jednak wolę inny wariant dla łososia i szpinaku. Tak to jest że każdy ma swoje smaki i smaczki. danie na pewno dobre na przyjęcie – zabłyśnie niejedna pani domu.

Rolada łososiowa Rolada łososiowa Rolada łososiowa Rolada łososiowaPrzepis zaczerpnięty z bloga laboratorium Flory

Składniki:
– 1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego
– 2 łyżki mąki (ja dałam 3 bo mi się wydawało, że masa jest nieco za rzadka, choć szpinak odparowałam porządnie)
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka masła
– 3 jajka
– 1.5 opakowania serka Almette (albo innego do smarowania, może być czosnkowy/chrzanowy/inny według uznania) – ja użyłam 200 g opakowania serka śmietankowego Twój Smak
– łosoś w plastrach (ok. 300 g)

Na patelni podsmażamy z masłem szpinak, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Odsączamy na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy pianę do szpinaku, delikatnie, mieszamy, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy całość, żeby nie było grudek. Wylewamy na dużą blachę (taką, która odpowiada wielkości piekarnika, zazwyczaj jest z nim w komplecie, nie taką wysoką do pieczenia ciasta) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min w 190 st.
Przestygnięty placek smarujemy serkiem i na to układamy łososia tak, żeby pokrył całość. Zawijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a potem kroimy w plastry.

stopkaa